Keadaan ketika menggunakan VPN di China agak rumit. Menurut undang-undang China, adalah menyalahi undang-undang untuk menggunakan VPN yang tidak diberi kuasa oleh kerajaan. Kerajaan China telah mengenakan kawalan ketat di internet, dan perkhidmatan VPN tertentu mungkin disekat atau akses terhad.

VPN yang sah

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa terdapat perkhidmatan VPN yang diluluskan oleh kerajaan dan berlesen di China yang hanya diberikan kepada organisasi dan perniagaan berdaftar. Perkhidmatan VPN ini boleh digunakan untuk akses jauh yang selamat ke rangkaian komputer dan komunikasi dalam perniagaan. Walau bagaimanapun, mereka tidak direka untuk memintas penapisan atau memberikan privasi kepada pengguna biasa.

Oleh kerana sekatan dan kawalan internet, ramai pengguna di China beralih menggunakan perkhidmatan VPN «undang-undang» untuk memintas sekatan geo dan mengakses tapak dan perkhidmatan yang terhad. Sesetengah pengguna juga menggunakan VPN untuk menyediakan keselamatan tambahan dan melindungi privasi mereka.

VPN haram

Adalah penting untuk memahami bahawa menggunakan perkhidmatan VPN haram di China boleh membawa akibat undang-undang. Apabila cuba memintas penapisan atau sekatan kerajaan yang lain, pengguna mungkin menghadapi penyekatan laman web, denda, atau pendakwaan pentadbiran dan jenayah.

Kesimpulan

Kesimpulannya, walaupun terdapat perkhidmatan VPN yang diluluskan oleh kerajaan di China, menggunakan perkhidmatan VPN komersial dan haram untuk mengelakkan penapisan dan memastikan privasi dapat membawa akibat undang-undang yang serius. Pengguna harus berhati-hati dan peka dalam aktiviti dalam talian mereka, mematuhi undang-undang negara, dan menggunakan perkhidmatan VPN dengan mengambil kira aspek undang-undang dan etika.